اطلاعات موردنیاز سرمایه گذاری‌ و کسب‌و‌کار, مقالات سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار

کامفار نرم افزار طرح توجیهی و لینک دانلود رایگان Comfar

در این مقاله در مورد نرم افزار طرح توجیهی کامفار مورد بررسی قرار می گیرد و لینک دانلود آن قرار داده شده است.

تاریخچه نرم افزار طرح توجیهی کامفار

نرم افزار طرح توجیهی کامفار (COMFAR)  که به اختصار در انگلیسی Computer Model for Feasibility Analysis and Reporting «مدل کامپیوتری برای آنالیز امکان سنجی و گزارش گیری» می ‎باشد، توسط دپارتمان ارزیابی اقتصادی واحد عملیاتی یونیدو (UNIDO) در ۱۹۷۹ میلادی در نیویورک ایجاد شده است. برنامه نویسان نرم افزار کامفار، شالوده اولیه این برنامه را با استفاده از زبانهای برنامه نویسی پاسکال (Pascal) و C که بیش از 5 هزار خط برنامه نویسی (برابر 2 هزار و 500 صفحه کتاب!) ایجاد کرده اند. برنامه نویسی کامفار توسط یک تیم ۷ نفره در مدت یک و نیم سال به انجام رسیده است.

ذکر این مطلب شایان توجه است که انجام پروژه نرم افزار طرح توجیهی کامفار از دانش و تجربه بیش از ۳۰ کمیته تحلیل و ارزیابی اقتصادی کشورهای گوناگون بهره جسته و بعد از گذشت دوران آزمایشی ۳ ساله و رفع ایرادات آن اشکالات در ۱۹۸۳ در اختیار تحلیلگران مالی و اقتصادی قرار گرفته است. یونیدو برای انجام پروژه کامفار بیش از 1 میلیون و 500 هزار دلار  هزینه کرده و در حال حاضر در اقصی نقاط جهان بالغ بر 500 هزار نسخه در ۱۵ زبان (انگلیسی؛آلمانی؛ فرانسوی؛ پرتغالی؛ چینی؛ هلندی؛ ایتالیایی؛ عربی؛ روسی؛ اسپانیایی و …) در حال کمک رسانی به افراد و شرکت های ارزیابی پروژه های کسب و کار می باشد.

ورژن ابتدایی نرم افزار طرح توجیهی COMFAR در سال ۱۹۸۳ و نسخه بعدی آن (۱.۱) در نوامبر ۱۹۸۴ به بازار عرضه شد و به دلیل استقبالی که از آن شد؛ نسخه ۲ و ۲،۱ آن در سال‎های ۱۹۸۶ و ۱۹۸۹ ارائه شده است. خوشبختانه نرم افزار طرح توجیهی کامفار (ComFAR) به فارسی ترجمه شده و تاکنون گزارش اقتصادی طرح توجیهی در ایران با این نرم افزار انجام می شود. 

اهداف نرم افزار طرح توجیهی کامفار

پس از مطالعه بازار و تحلیل فنی ایده کسب و کار (Business) برای سرمایه گذاری و انتخاب نهایی ایده و مدل، کارآفرینان و سرمایه گذاران به دنبال راه حل‎ های مختلف محاسباتی بودند تا بهترین تصمیم را بگیرند. ولی وجود متغیرهای گوناگون (که می تواند بالغ بر ۴۰۰۰ پارامتر باشد) تحلیل و محاسبات را در برخی مواقع آنقدر پیچیده می‎ کرد که تحلیلگران از نتایج اطمینان لازم را نداشتند. از سوی دیگر نگرش‎های متفاوت به یک موضوع خاص؛ باعث آن ‎شد تا نتایج یکسان حاصل نشود.

به عبارت دیگر در مورد یک طرح؛ برخی از محاسبات طرح را اقتصادی جلوه می‎ داد و بعضی دیگر کلاً آن را رد می‎کرد. این موضوع سبب شد تا توسعه دهندگان تعاریف و محاسبات را استاندارد نمایند. ولی بزرگترین مساله یعنی پیچیدگی عملیات های محاسباتی هنوز به قوت خود باقی بود. راه حل این مشکل؛ کارگروه ه‎ای تخصصی در یونیدو UNIDO برای استانداردسازی و کامپیوتری کردن (Computerization) همزمان ارزیابی و امکان سنجی اقتصادی پروژه ها تشکیل و در نهایت  نرم افزار طرح توجیهی کامفار COMFAR وارد بازار گردید.

الف – درباره نرم‌افزار کامفار

طرح کسب و کار (بیزینس پلن) و پیش بینی درآمد و برآورد هزینه طرح های تولیدی، معدنی، کشاورزی و دامداری، زیربنایی (Infrastructure)، خدماتی، دریانوردی و … می تواند با استفاده از کامفار انجام پذیرد.

نرم افزار تخصصی کامفار یک برنامه رایانه ای است که ب یاری مطالعات قبل از بهره برداری شتافته و بهره گیری از آن، سازماندهی و محاسبه گزارش های مالی و اقتصادی را تسهیل می نماید.

کامفار بر پایه رویه مطالعات طرح توجیهی و یا به عبارت دیگر توجیه پذیری و یا قابل اجراء بودن و یا نبودن پروژه هر طرح صنعتی و معدنی، عمرانی، کشاورزی یا خدماتی طراحی گردیده است. نتایج COMFAR نشانگر میزان جذابیت اقتصادی یک پروژه طبق ویژگی ها و محدودیت های بودجه اقتصادی شرکت بانی آن است.

ب- ورودی های کامفار

– تعریف پروژه مورد بررسی

– برنامه‌ریزی زمانی (فاز ساخت، فاز بهره برداری)

– محصولات و خدمات

– واحدهای پولی (واحد پول داخلی، واحد پول ارزی)

– میزان تورم (داخلی، خارجی)

– مشارکتها (داخلی، خارجی)

– تنزیل (نرخ تنزیل کل سرمایه گذاری، نرخ تنزیل سهام دار)

– هزینه های ثابت سرمایه گذاری (خرید زمین؛ محوطه سازی؛ ساختمانهای تولیدی و غیرتولیدی؛ ماشین آلات و تجهیزات واحد تولیدی و خدماتی؛ تجهیزات خدماتی و جانبی و تاسیسات واحد؛ موارد HSE؛ هزینه های سربار، هزینه های قبل از بهره برداری و هزینه های پیش بینی نشده)

– هزینه های تولید (مواد اولیه؛ ملزومات کارخانه؛ یوتیلیتی؛ انرژی؛ قطعات یدکی مصرف شده؛ تعمیرات و نگهداری؛ حق امتیاز؛ دستمزد؛ مالیات؛ هزینه سربار کارخانه؛ هزینه های اداری؛ هزینه های اجاره بلند مدت؛ هزینه های بازاریابی)

– برنامه فروش (فروش داخلی، صادرات)

– سرمایه در گردش (موجودی کالا، مطالبات، تنخواه و …)

– منابع تامین مالی (یارانه، آورده سهام دار، وام کوتاه مدت و بلندمدت)

– مالیات و یارانه (سوبسید)

ج- خروجیهای نرم افزار کامفار

– بررسی مالی

– سرمایه گذاری ثابت

– سرمایه در گردش

–هزینه سالیانه تولید

– استهلاک سالیانه سرمایه گذاری

– کل سرمایه مورد نیاز

– قیمت تمام شده به تفکیک هزینه ها

– تعیین منابع تأمین مالی پروژه و هزینه های مالی آن

– تحلیل درآمدها و هزینه های طرح

– تعیین عملکرد سود و زیان طرح برای کل سرمایه گذاری و آورده سهام

– بررسی اقتصادی

– تعیین جریان خالص نقدی کل سرمایه‌گذاری

– تحلیل جریان نقدینگی تنزیل شده DCF

– نرخ بازده داخلی IRR

– تعیین ارزش فعلی خالص(NPV)

– تعیین نرخ و دوره بازگشت داخلی(pbp) کل سرمایه

– تعیین نرخ و دوره بازگشت داخلی برای آورده سهامداران

– تعیین دوره بازگشت سرمایه

– تحلیل نقطه سربه سر

– شاخص سود آوری PI

– تحلیل حساسیت طرح به هزینه های پیش بینی نشده

– انجام آنالیز حساسیت پروژه و تحلیل ریسک

– تحلیل نسبتهای مالی

– تحلیل اثرات متقابل طرحها (آنالیز تلفیقی)

– تهیه صورت حسابهای مالی

لغتنامه عبارات نرم افزار طرح توجیهی کامفار

در زیر معنی بخشی از عناوین و آیتم هایی که بیشترین استفاده را در نرم افزار طرح توجیهی COMFAR دارند آمده است: 

Abbreviation: مخفف واحد پولی, این مخفف در پنجره مربوط به واحدهای پولی معرفی می شود.

Accounting Currency: واحد پولی مورد استفاده در عملیات حسابداری. در حقیقت این واحد پولی آن واحدی است که در جداول و گزارشات حسابداری (و یا خروجی نرم افزار) کلیه ورودی ها و خروجی های پروژه بر مبنای آن بیان می شوند. اگر این واحد پولی یک واحد پولی داخلی باشد, در صورت وجود واحدهای پولی خارجی این ارقام توسط نرخ تسعیر ارزی که در پنجره واحدهای پولی معرفی شده, به واحد پول داخلی تبدیل می شوند و بالعکس. واحد پولی مورد استفاده در عملیات حسابداری در پنجره واحدهای پولی تعریف می شود.

Accounts payable: حسابهای پرداختنی. این حساب ها بیانگر خرید کالا و خدمات به صورت نسیه می باشد. در واقع زمانی که بابت خریدها از جمله خرید مواد اولیه مورد نیاز پروژه, وجهی پرداخت نمی شود بهای این خرید ها در این حساب نشان داده می شود. جهت محاسبه این حساب از تعداد روزهای پوشش حساب های پرداختنی که در پنجره سرمایه در گردش تعریف شده, استفاده می شود. هر گونه کاهش (افزایش) در حساب های پرداختنی موجب افزایش (کاهش) در سرمایه در گردش می شود.

Accounts Receivable: حساب های دریافتنی. این حساب ها بیانگر فروش های نسیه می باشد. در حقیقت زمانی که در هنگام فروش محصولات پروژه وجهی دریافت نمی شود, بهای محصولات فروش رفته در این حساب نمایش داده می شود. جهت محاسبه این حساب از تعداد روزهای پوشش حسابهای دریافتنی که در پنجره سرمایه در گردش تعریف شده, استفاده می شود. هر گونه کاهش (افزایش) در حساب های پرداختنی موجب کاهش (افزایش) در سرمایه در گردش می شود.

Actual end of production: تاریخ خاتمه تولید یک محصول یا خدمت خاص. این تاریخ توسط نرم افزار Comfar III به صورت خودکار همان تاریخ خاتمه فاز تولید که قبلا مشخص شده است, در نظر گرفته می شود ولی می توان این تاریخ را در پنجره محصولات پروژه تعریف کرد.

Actual start up of production: تاریخ شروع تولید یک محصول یا خدمت خاص. نرم افزار به صورت خودکار این تاریخ را همان تاریخ شروع فاز تولید ( تاریخ خاتمه فاز ساخت) در نظر می گیرد, ولی کاربر می تواند این تاریخ را در پنجره محصولات پروژه تعریف نماید.

Add to print job: گزارشات نرم افزار Comfar III را هم می توان به صورت همزمان با استفاده از آن, چاپ کرد و هم اینکه آنها را در یک مکان خاص ذخیره کرد و در پایان به صورت یک جا چاپ کرد. با استفاده از این دستور می توان گزارشات را جهت چاپ نهایی ذخیره نمود. این دستور در منوی چاپ یافت می شود.

Adjustment Factor: عامل تعدیل یا نسبت ارزش بازار تعدیل شده به ارزش مالی. در حقیقت با ضرب عامل تعدیل در ارزش مالی هر یک از ورودی ها و خروجی های پروژه, ارزش بازار تعدیل شده آنها حاصل می شود و به منظور حذف انحرافاتی است که در قیمت های بازار صورت می پذیر. ارزش بازار تعدیل شده در ارزیابی اقتصادی پروژه کاربرد دارد و عامل تعدیل در پنجره های تعدیل هر یک از ورودی ها و خروجی های پروژه به صورت مجزا تعریف می گردد.

Agricultural: پروژه های کشاورزی. منظور پروژه هایی است که هدف اصلی آنان تولید و فروش محصولات کشاورزی و دام و طیور می باشد. نوع پروژه که یکی از انواع آن کشاورزی است در پنجره پروژه جدید مشخص می گردد.

Allowances: معافیت, پاداش. این گونه معافیت ها و پاداش ها به منظور تشویق سرمایه گذاری در برخی موارد خاص توسط مقامات دولتی اعطاء می شود که در نهایت باعث کاهش بدهی های مالیاتی می شو. مبلغ معافیت سرمایه گذاری از سود کسر می شود که این باعث کاهش مالیات قابل تمحاسبه می گردد. معافیت استهلاک نیز هم ارزش دفتری دارایی ها را می کاهد و هم استهلاک قابل کسر را طی یک دوره مالی افزایش می دهد که این دو مسئله هر دو به همراه یکدیگر باعث کاهش مالیات محاسباتی می شود. این معافیت ها در پنجره مالیات ها و معافیت ها تعریف می شود.

Analyze: تحلیل. در این بخش منظور تحلیل های اقتصادی است که ارزش های اقتصادی از طریق تعدیل اطلاعات مالی محاسبه می نماید.

Annual Sales: میزان فروش محصولات و خدمات یک پروژه طی هر یک از سال های فاز بهره برداری پروژه. این میزان در پنجره برنامه فروش برای هر یک از محصولات و خدمات به طور مجزا تعریف می شود.

Annuity: یک نوع از بازپرداخت وام های مربوط به پروژه که در آن جمع پرداخت های بهره واصل وام ثابت می ماند. در حقیقت بهره با افزایش در اصل (اقساط) وام, کاسته می شود. نوع وام در پنجره تامین مالی در بخش شرایط وام تعریف می شود.

Assign Economic Analysis: اجرای تحلیل اقتصادی. با انتخاب این گزینه, کلیه اقلام مالی مربوط به تحلیل های اقتصادی انتخاب می شوند که معیار این انتخاب دو مورد می باشد: ۱) انحراف زیاد از قیمت های بازار و ۲) ارزش های بالا نسبت به سایر اقلام, که ایندو معیار بایستی به صورت همزمان لحاظ شوند. این گزینه در منوی تغییرات (Edit Menu) یافت می شود.

Balance sheet and Ratios: ترازنامه و نسبت ها (مالی و کارایی). ترازنامه در واقع تصویر واحد تجاری را در یک لحظه از زمان نشان می دهد.در تراز نامه ارزش دارایی ها و بدهی ها و تفاوت آنها که خالص ثروت شهرت دارد, تشریح می شود. نسبت ها نیز نمایانگر روابط موجود بین پارامترهای مختلف استخراج شده از ترازنامه می باشند که به عنوان شاخص هایی جهت ورشکستگی, نقدینگی و یا سوددهی به کار گرفته می شوند. از جمله این نسبت ها می توان به نسبت بدهی به حقوق صاحبان سهام و یا نسبت جاری اشاره کرد.

Break-even-analysis: تجزیه و تحلیل نقطه سر به سر. در نقطه سربه سر, درآمد فروش به طور کامل قادر به پوشش هزینه های ثابت و متغیر می باشد و چیزی به نام سود برای واحد تجاری باقی نمی ماند.

واحد تجاری زیر نقطه سربه سر با زیان رو به روست و بالای آن نقطه سودده خواهد بود. نقطه سربه سرمی تواند در قالب حجم فروش, درآمد و یا درصد ظرفیت به کار گرفته شده, عنوان گردد. نقطه سر به سر شاخصی جهت ریسک محسوب می شود که این ریسک با افزایش ظرفیت در نقطه سر به سر, افزوده می شود.

Business Result: نتایج تجاری. این نتایج شامل یکسری گزارشات مالی (درآمد, تراز نسبت ها, جریانات نقدی, هزینه های مستقیم, سربه سر و غیره) قابل چاپ می باشند. در حقیقت نتیجه تحلیل های مالی در قالب نتایج قابل نمایش و چاپ هستند.

Calculation: محاسبه. در واقع محاسبات بر روی داده های ورودی پروژه انجام می گیرد که نتایج تجاری حاصل این محاسبات خواهند بود. جهت اجرای محاسبات از منوی مقیاس (Module) استفاده می شود.

Calculator: ماشین حساب. وسیله ای جهت انجام محاسبات ریاضی. استفاده از این ابزار مناسب از طریق منوی تغییرات امکان پذیر می شود. همچنین در بالای صفحات مورد استفاده در نرم افزاری و بسیاری از پنجره های مربوط به ورود اطلاعات مورد نیاز پروژه, این ماشین حساب با شکل خاصی (قرمز رنگ) ملاحظه شده و قابل استفاده می باشد.

Capitalize interest: بهره پرداخت نشده در مورد برخی وام ها, بهره متعلقه به دلایلی پرداخت نمی شود و به مبلغ اسمی اولیه وام اضافه می شود و اصطلاحا این بهره, سرمایه ای می شود. همزمان , این میزان بهره پرداخت نشده, به شکل یک دارایی ظاهر شده و به روش تعریف شده توسط کاربر, مستهلک می شود.

Cash Flow: جریانات وجه نقد. این جریانات شامل وجوه نقد ورودی به پروژه وجوه نقد خروجی از آن (قابل طرح با واژه های پولی) می باشد که مربوط به برنامه ریزی مالی, بازده کل سرمایه گذاری و بازده صاحبان حقوق پروژه می باشد.

Cash- in- hand : وجوه در دست. بخشی از سرمایه در گردش که نمایانگر وجوه نقد ذخیره شده جهت تامین پرداخت های احتمالی کوتاه مدت می باشد. به عبارت دیگر برخی از وجوه پروژه که جهت مخارج جاری پروژه نگهداری می شود.

Coefficient of Turnover: ضریب گردش یا تعداد روزهای گردش هر یک از اقلام مربوط به سرمایه در گردش طی یک سالی مالی (این سال مالی معمولا ۳۶۰ روز در نظر می گیرد می شود). این ضریب از طریق تقسیم عدد ۳۶۰ بر تعداد روزهای پوشش مربوط به هریک از این اقلام محاسبه می شود.

Compare: مقایسه در منوی گرافیک, واژه مقایسه به چشم می خورد که عملکرد یک پروژه را با پروژه های دیگر مورد مقایسه قرار می دهد. لازم به ذکر است که این گزینه در مورد نسخه فعلی از Comfar III فعال نمی باشد.

Constant Principal: نوعی از وام می باشد که اصل وام در اقساط مساوی طی دوره مشخصی از زمان بازپرداخت می شود.

Construction phase: فاز ساخت. مرحله ای از پروژه که طی آن پروژه مورد ساخت و استقرار (اجرا) قرار می گیرد. در واقع در این فاز مراحل ساخت یک پروژه انجام می شود و انجام آن جهت رسیدن به دوره بهره برداری ضروری است. لازم به ذکر است که استهلاک دارایی ها در فاز ساخت امکان پذیر نیست و بایستی این استهلاک تا دوره بهره برداری محاسبه نشود.

Begin: منظور تاریخ شروع فاز ساخت پروژه می باشد.

Length : طول مدت دوره ساخت که در قالب سال و یا ماه قابل بیان می باشد.

End: آخرین روز فاز ساخت مد نظر است که خود به صورت اتوماتیک محاسبه و نمایش داده می شود و توسط کاربر قابل اصلاح و تغییر نمی باشد.

Coordinates: مختصات. منظور مختصات هر یک از نقاط موجود در نمودار با توجه به محورهای افقی و عمودی نمودارهای ارائه شده در نرم افزار طرح توجیهی کامفار Comfar III می باشد. واژه مختصات در منوی گرافیک قابل ملاحظه می باشد. با علامت زدن در کنار این واژه می توان مختصات نقاط دلخواه در نمودار را ملاحظه نمود.

Copy: کپی. با استفاده از این واژه می توان یک گروه از داده ها را از مکانی به مکان دیگر منتقل کرد, بدون آنکه داده ها از مکان اولیه خود حذف شوند. این واژه در منوی تغییرات مشاهده شده و از طریق واژه ‌‍Paste تایید می شود.

Cost allocation: تخصیص هزینه. زمانیکه در هنگام تعیین مشخصات ویژه پروژه مستله تخصیص هزینه نیز علامت زده شود, به صورت خودکار گزینه های مربوط به تخصیص هزینه ظاهر می شوند. البته نرم افزار طرح توجیهی کامفار  Comfar IIIتوصیه می کند که همزمان با انتخاب گزینه تخصیص هزینه, مسئله مراکز هزینه نیز انتخاب شود. با استفاده از مسئله تخصیص هزینه می توان هزینه های موجود در پروژه را (برمبنای مراکز هزینه) به محصولات پروژه تخصیص داد و گامی در جهت انجام حسابداری صنعتی برداشت.

Cost- benefit analysis: تجزیه و تحلیل منافع- مخارج. این گونه تجزیه و تحلیل ها در رابطه با تجزیه و تحلیل های اقتصادی انجام می شود. در واقع در این گونه تحلیل ها ارزشهای ورودی ها و خروجی های پروژه به ارزش های اقتصادی تبدیل می شوند و منافع و مخارج حاصل از آنها مورد مقایسه قرار می گیرند.

Value added: ارزش افزوده پروژه. این ارزشی افزوده از طریق کسر کردن هزینه های مربوط به مواد اولیه و خدمات واسطه ای به کار گرفته شده در تولید از قیمت بازار آن کالا و خدمات بدست می آید.

Net Foreign exchange:خالص ارزش وجوه از ورودی و خروجی به پروژه. این خالص می تواند شامل جریانات ورودی مستقیم حاصل زا صادرات محصول و جریانات خروجی مستقیم حاصل از واردات مواد اولیه باشد. همچنین جریانات ورودی و خروجی غیر مستقیم حاصل از مبادلات ارزی مربوط به فعالیت های پروژه نیز شامل این خالص ارزش وجوه ارزی می شود.

Employment Effect: اثرات استخدامی پروژه, به عبارت دیگر فرصت های استخدامی که از اجرای یک پروژه حاصل می شود. میزان سرمایه گذاری به ازای هر نفر اسختدام شده در یک پروژه, شاخصی برای مؤثر بودن پروژه از جهت اشتغال زایی تلقی می شود.

Economic appraisal : ارزیابی اقتصادی و به عبارت دیگر تجزیه و تحلیل مخارج و منافع یک پروژه که این تحلیل از طریق تعدیل ارزش های بازار توسط حذف انحرافات و کاربرد پارامترهای ملی و محلی امکانپذیر می شود. یک معیار عمومی جهت قابل پذیرش بودن یک پروژه فزونی منافع بر مخارج مربوط به آن می باشد. تجزیه و تحلیل ارزش افزوده پروژه یکی از راهکارهای موجود جهت ارزیابی اقتصادی پروژه می باشد.

Cost Center: مرکز هزینه. در حقیقت یک فعالیت اصلی از پروژه که میتوان یک گروه از هزینه ها را بدان مربوط کرد, به عنوان یک مرکز هزینه تلقی می شود. از جمله مراکز هزینه می توان به مرکز تولید- انبار و حمل و نقل اشاره کرد. اطلاعات مربوط به مرکز هزینه را زمانی می توان در اطلاعات ورودی پروژه وارد کرد که در قسمت مشخصات ویژه پروژه, گزینه مربوط به مرکز هزینه علامت زده شده باشد.

Cost center analysis: تجزیه و تحلیل مرکز هزینه. در واقع جهت انجام تجزیه و تحلیل ساختاری پروژه, هزینه ها به فعالتی های خاصی تخصیص داده می شوند. اگر تحلیل مرکز هزینه در بخش مشخصات ویژه پروژه فعال شده باشد, در کلیه پنجره های مربوط به هزینه, بخش تجزیه و تحلیل مراکز هزینه مشاهده می شود. در این بخش می توان هر یک از هزینه ها را به مرکزی خاص نسبت داد.

Cost structure: ساختار هزینه ها که در واقع بیانگر سلسله مراتب نزولی مخارج و هزینه های یک پروژه می باشد و به عبارت دیگر هزینه های پروژه را از بالا به پایین به نمایش می گذارد.

Costs: هزینه ها که بیانگر مبالغ پرداخت شده جهت سرمایه گذاری و تولید در یک پروژه می باشند. این هزینه ها می توانند در قالبی مالی بیان شوند و یا به منظور تحلیل های اقتصادی در مورد تعدیل مناسب قرار گیرند.

Annual adjustments (fixed and variable costs): هزینه های تولید یا می توانند در قالب هزینه های استاندارد بیان شوند و یا در قالب هزینه های سالانه و یا ترکیبی از هر دو که در صورت استفاده از هزینه های سالانه از گزینه تعدیلت سالانه استفاده می شود. در صورت معرفی هزینه های استاندارد, استفاده از هزینه های سالانه می تواند به منظور نمایش انحرافات مثبت و یا منفی از استانداردها باشد, لذا هر گونه انحرافی از هزینه های استاندارد از طریق مقایسه این هزینه ها با هزینه های سالانه (annual adjustment) حاصل می شود. البته در بخش های هزینه های سالانه هم می توان بخش ثابت را از متغیر تفکیک نمود.

Cost by products: در صورت انتخاب گزینه تخصیص هزینه ها, هزینه های مستقیم مربوط به هر محصول تحت این عنوان مشخص می شود.

Fixed costs: هزینه هایی که در طول هر سال از تولید ثابت هستند و با تغییر در ظرفیت تولید کم و زیاد نمی شوند.

Fixed part: درصدی از هزینه های تولید که طی سال تولید ثابت اند و با تغییر در ظرفیت تولید کم و زیاد نمی شوند.

Indirect costs: هزینه های غیر مستقیم و به عبارت دیگر هزینه هایی که به طور مستقیم قابل تخصیص به یک محصول خاص نیستند و این بیشتر در زمانی اتفاق می افتد که تولید چند محصولی وجود داشته باشدو این هزینه ها با توجه به مبنایی که در بخش تخصیص هزینه ها مشخص می شوند, به محصولات تخصیص داده می شوند.

Per unit of out put: میزان مواد مصرفی در هر واحد تولیدی

Total costs: جمع هزینه های عملیاتی, مالی, بازاریابی و استهلاک

Standard production costs at nominal capacity: مقادیر و هزینه های مربوط به ورودی های مورد نیاز جهت تولید یک محصول خاص در یک ظرفیت تولیدی اسمی تعریف شده. این مقادیر در هزینه های هر واحد صرفی ضرب شده و کل هزینه استاندارد تولیدی مربوط به یک واحد محصول را به دست می دهد. هزینه تولید واقعی از جمع بخش ثابت و بخش متغیر هزینه های تولید به دست می آید که تابعی از نرخ واقعی تولید در ظرفیت اسمی تولید است.

Variable costs: هزینه های متغیر که به صورت خطی تابعی از جم تولید واقعی اند. بخش متغیر هزینه ها به صورت درصدی از کل هزینه های استاندارد در پنجره هزینه های تولیدی تعریف می شود.

Variable Part: درصدی از هزینه های تولید که مستقیما با حجم تولید تغییر می کنند. این درصد در پنجره هزینه های تولید تعریف می شوند.

Currency: واحد پولی که ارزش ورودی ها و خروجی های پروژه را نمایش می دهد. در مورد تحلیل مالی هم می توان از واحد پولی داخلی و هم واحد پولی خارجی استفاده کرد.

Name: نام واحد پولی

Abbreviation: مخفف واحد پولی ( به عنوان مثال Rls برای ریال ایرانی)

Exchange Rate: نرخ تسعیر که بیانگر تعداد واحدهای پولی معادل یک واحد پولی خاص می باشد. به عنوان مثال هر یک دلار آمریکا معادل ۸۰۰۰ ریال ایران است که ۸۰۰۰ همان نرخ تسعیر برای تبدیل دلار آمریکا به ریال ایران مورد استفاده قرار می گیرد که از طریق ضرب ۸۰۰۰ در دلار آمریکا می توان ریال ایران را بدست آورد.

Cut: گزینه ای جهت انتقال یک مجموع داده ها از یک مکان به مکان دیگر که در منوی تغییرات ملاحظه می شود. در صورت این انتقال, مجموع داده ها از مکان اول کاملا حذف خواهد شد. عمل انتقال همانند کپی داده ها, با انتخاب گزینه Paste تایید و تکمیل می شود.

Data Input: ورود داده ها. نرم افزار Comfar III به کاربر اجازه می دهد در مکان های مورد نیاز اطلاعات لازم را هم به صورت متن و هم به صورت عددی وارد کند.

Data Structure: ساختار داده ها. داده های مربوط به یک پروژه می توانند به صورت یک ساختار درختی وارد نرم افزار Comfar III شوند که در این صورت هم نظم داده ها رعایت می شود و هم اینکه ورود اطلاعات کمتر با مشکل مواجه می شود و کمتر اطلاعاتی جهت ورود فراموش می شوند. تنه اصلی این درخت همان پروژه مورد نظر کاربر می باشد. شاخته های اصلی یک پروژه صنعتی به شرح زیر می باشند: شناسایی پروژه, برنامه ریزی زمانی, محصولات , واحد های پولی, ساختار مراکز هزینه, تورم , مشارکت ها, تنزیل وجوه نقد, هزینه های سرمایه گذاری, ‌هزینه های تولید, برنامه فروش, سرمایه در گردش, منابع تامین سرمایه, مالیات ها ومعافیت ها, تاریخ شروع (در مورد پروژههای بهسازی و نوسازی) و تحلیل اقتصادی, ساختار داده ها با توجه به نوع پروژه (صنعتی, کشاوررزی, معدنی و غیره) ممکن است متفاوت باشد.

Decimal Digital: تعداد اعشار را جهت نمایش نتایج تحلیل ها قابل تعیین در منوی تغییرات می باشد.

Default: در نرم افزار Comfar III این امکان وجود دارد که برای برخی از ارقام و شرح ها مواردی را به صورت قراردادی تعیین کرد. البته از طریق این گزینه در منوی تغییرات می توان برخی از این موارد قراردادی را تغییر داد. به عنوان مثال می توان به موارد زیر که به صورت قراردادی در این نرم افزار تعریف شده اند, اشاره کرد:

– تخصیص واحد پول داخلی ومخفف مربوط به آن

– انواع روش های استهلاک

– ذخیره کردن فایل های ایجاد شده

– حداقل روزهای پوشش یا ضریب گردش

و …

Discounted return on total equity: بازده تنزیل شده کل حقوق. این بازده از طریق تنزیل مابه التفاوت وجوه مازاد پروژه قبل از وجوه نقد توزیع شده به عنوان سود سهام, و کل سرمایه پرداخت شده توسط سرمایه گذاران محاسبه می شود. لذا این رقم نشانگر بازده بالقوه پروژه از ناحیه صاحبان حقوق پروژه می باشد. البته بازده مؤثر بستگی به سیاست سود سهام اتخاذ شده توسط صاحبان پروژه دارد. از سوی دیگر این بازده بالقوه از لحاظ تئوری حداکثر بازده ممکن پروژه می باشد.

Discounting: تنزیل کردن یا فرایند محاسبه ارزش فعلی وجوه نقد آتی با استفاده از نرخ تنزیل مناسب. با تقسیم عدد یک بر نرخ تنزیل, عامل تنزیل محاسبه می شود که با نزدیک شده به زمان حال این عامل به عدد یک نزدیک و نزدیک تر می شود.

Economic analysis: تجزیه و تحلیل اقتصادی. زمانی که کلیه ورودی ها و خروجی های پروژه در قالب ارزش های اقتصادی اشان بیان شوند, این تحلیل ها قابل انجام است. جهت تبدیل ارزشهای مالی ورودی ها و خروجی ها ی پروژه به ارزش های اقتصادی شان از عوامل و نرخ های مناسب تبدیل بهره گرفته می شود.

Economic rate of return: نرخ بازده اقتصادی که همان نرخ بازده داخلی است که با توجه به قیمت های ارزش های اقتصادی محاسبه شده است.

Edit node: ویرایش داده ها. اطلاعات و داده های ورودی پروژه غالبا قابل اصلاح و ویرایش توسط این گزینه که در اغلب پنجره ها ملاحظه می شود, هستند. همچنین جهت ویرایش مورد نظر از منوی تغییرات نیز بهره گرفته می شود.

Efficiency ratios: نسبت های کارایی. این نسبت ها بیانگر چگونگی استفاده منابع به کار گرفته شده در یک پروژه می باشند که از طریق ارتباط بین برخی پارامترهای موجود در پروژه محاسبه می شوند. این نسبت ها معمولا جهت مقایسه پروژه ها با یکدیگرو یا با یک صنعت خاص استفاده می شود.

Employment effect: اثرات استخدامی پروژه. به عبارت دیگر فرصت های استخدامی که از اجرای یک پروژه حاصل می شود. میزان سرمایه گذاری به ازای هر نفر استخدام شده در یک پروژه, شاخصی برای مؤثر بودن پروژه از جهت اشتغال زایی تلقی می شود.

در مقاله بالا معانی بخشی از عناوین و آیتمها و عبارات کلیدی در نرم افزار طرح توجیهی کامفار آمده است. برای مطالعه و دریافت معانی کلیه کلمات کلیدی به مقاله دیکشنری لغات نرم افزار طرح توجیهی کامفار CAMFAR مراجعه نمایید.

برای سفارش طرح توجیهی بازار، فنی، مالی و اقتصادی و محاسبات کامفار (COMFAR)

جهت  دانلود COMFAR III Expert v3.0 + 3.3a – کامفار، نرم افزار تجزیه، تحلیل و گزارش گیری امکان سنجی طرح ها و پروژه هارایگان نرم افزار کامفار می توانید از این لینک دربافت نمایید.

برای انجام طرح توجیهی با استفاده از نرم افزار طرح توجیهی کامفار، می توانید فرم سفارش طرح توجیهی را تکمیل و یا از راه های ارتباطی در تماس با ما با مشاوران پرجیوا تماس بگیرید

 

دیدگاهتان را بنویسید